Hoe maak je een presentatie goed?

Het is woensdagavond en mijn telefoon gaat. Het is een goede vriendin van me. Ze gaat binnenkort trouwen en om de huwelijksceremonie persoonlijker te maken vraagt ze aan mij of ik zou willen zingen. Het is een eer om onderdeel te mogen zijn van hun grote dag dus ik roep dan ook meteen “Ja leuk!”. Maar na het ophangen komt er, ook na 15 jaar zangles en vele optredens, toch een onzekerheid in me naar boven. Het gaat hier immers om een groot huwelijk, een volle kerk en het klassieke Ave Maria.. Slik.

Of het nou gaat om een speech, een werkstukbespreking of het laten zien van je talent(en), je presentatie daarbij is belangrijk. Maar hoe doe je dat, jezelf op een goede manier presenteren? Hoe sta je dan? Wat heb je aan? Hoe beweeg je en kijk je mensen aan? Hoe kan je de aandacht van mensen pakken en vasthouden, om ze onderdeel te laten zijn van wat jij wil vertellen of laten zien? Dat vraagt om een goede voorbereiding.

Het begint bij oefenen. Hoe meer je oefent, hoe meer vertrouwen je kan opbouwen in wat je gaat doen. Oefen niet alleen wat je gaat doen, maar ook hoe je dat gaat doen. Hoe begin je en sluit je af? Wat doe je met je houding, waar laat je bijvoorbeeld je handen? Oefen met je stemhoogte, je volume en dynamiek. Bedenk of en hoe je mensen aan gaat kijken om contact te maken. Welk gevoel wil je overdragen en aanspreken bij je publiek? Probeer verschillende dingen uit om te kijken wat jij zelf het prettigst vindt. Probeer ook uit hoe je het vooral niet wil doen. Zo weet je ook goed wat je juist wil voorkomen.

Trek op de dag zelf iets aan waar je je goed in voelt. Door je goed te voelen sta je er ook met vertrouwen bij wat maakt dat je zelfverzekerd over komt. Geloof in jezelf en in de eigen kunnen. Je hebt er hard aan gewerkt en nu ga je laten zien wat je kan!

Over mijn muzikale bijdrage op de grote dag van mijn vriendin kon ik tevreden zijn. Ik kon met vertrouwen het muziekstuk inzetten en afronden en kijk er met een goed gevoel op terug. De reacties waren overweldigend en het bruidspaar was gelukkig. Wow dat was gaaf – op naar het volgende optreden!