De 10 van 10: Overleven van de brugklas

BrugklasHet einde van de zomer is in zicht en de scholen zijn weer in volle gang. Heb jij dit jaar de stap gemaakt naar de middelbare school en ben je nu een brugklasser? Loop je nu met een volle rugzak door de nieuwe gangen? Het is een spannende maar ook een hele leuke stap! Hier zijn tien tips om snel een goed en vertrouwd gevoel te krijgen in de nieuwe wereld die ‘brugklas’ heet.

1) Sta open voor nieuwe mensen

Het is voor iedereen spannend, zo’n nieuwe situatie, en iedereen is (een beetje) zenuwachtig. Door open en eerlijk te communiceren maak je gemakkelijk contact met iedereen waardoor je leuke nieuwe vriendschappen kan sluiten.

2) Gebruik je kluisje 

Op die manier heb je altijd de juiste spullen bij je. Laat niks in je kluisje liggen wat mee naar huis moet of andersom. Vergeet je boeken niet die je thuis nodig hebt om je huiswerk te doen en neem ook je gymkleren weer mee zodat je die kan wassen.

3) Doe je best, meer kan je niet doen

Let op in de lessen, hou rekening met de schoolregels en maak geen ruzie met de leraren. Je kan je huiswerk zo goed mogelijk doen door gebruik te maken van een goede planning. Probeer niet té hard te blokken, het is belangrijk om ook tijd over te houden voor de leuke dingen.

4) Ontwikkel jezelf

Alle nieuwe invloeden kan je gebruiken om je talenten en je vaardigheden te verbeteren. Nieuwe mensen geven altijd weer nieuwe ideeën waardoor je beter kan worden in de dingen die je leuk en belangrijk vindt.

5) Schaam je niet

In de pubertijd verandert je lichaam en iedereen moet hiermee leren omgaan. Op school, in de lessen maar ook in de kleedkamers van de gymlokalen hoef je je niet te schamen. Kijk je op tegen de bovenbouwers? Ook zij zijn ooit brugklasser geweest dus zij weten hoe het voelt. Ze bijten niet dus schaam je ook niet.

6) Vraag hulp als je het nodig hebt

Als dingen niet lukken of het loopt even niet, schroom niet om hulp te vragen. Misschien kan je mentor je helpen? Of je ouders of iemand anders? Of misschien dat je met vrienden onderling elkaar kan helpen? Laat het probleem niet groter worden dan het is.

7) Accepteer ook de moeilijke momenten

Het zal heus niet elke dag rozengeur en maneschijn zijn. Soms kan je gewoon balen of een rotdag hebben. Dat is niet erg, het hoort er ook bij. Laat dat gevoel er gewoon zijn en doe wat je het liefste doet op zo’n dag. Dat geeft je de ruimte om de volgende dag weer een nieuwe start te kunnen maken.

8) Stop pesten

Ga niet mee in het (groeps)gedrag bij pesten maar probeer het eerder te doorbreken. Als dat niet lukt, geef het aan bij je mentor. Probeer vooral niet om dingen tegen je gevoel in te doen. Let op dat je niet meedoet met meepraten en roddelen – jij zou het zelf ook niet leuk vinden als het over jou zou gaan.

9) Blijf wie je bent

Omdat je omgeving verandert betekent het niet dat jij óók moet veranderen. Als je je alleen voelt en je het idee hebt dat je een buitenstaander bent, bedenk je dan maar dat er altijd mensen zijn die op jou lijken en die naar je toe zullen trekken. Maak je geen zorgen over erbij horen, het hebben van genoeg vrienden of van een vriendje/vriendinnetje. Zolang je blijft bent wie je bent zullen de juiste mensen jou ook vinden.

10) Heb plezier!

De start van de middelbare school is spannend maar het kan de start van een fantastische tijd worden. Je kan goede vrienden maken, leuke dingen doen en mooie avonturen beleven. Geniet van alles en maak er een toptijd van. Veel plezier!