De 10 van 10: Overgang schooljaar

Bijna is het zover … de rapporten zijn opgehaald en de laatste schoolbel heeft gerinkeld: zomervakantie!

In ‘De 10 van 10’ staan tien tips om je te helpen de overgang van je schooljaren positief te laten verlopen. Zo kan je straks niet anders dan met een brede glimlach terugkijken op deze zomervakantie.

1) Kijk terug op het afgelopen schooljaar

Bedenk wat je hebt meegemaakt, wat je hebt geleerd en wie je hebt ontmoet. Zijn er bijzondere momenten waar je meteen aan denkt? Kijk daarbij vooral ook naar wat er goed is gegaan het afgelopen jaar. Op deze manier kan je het schooljaar voor je gevoel goed afronden.

2) Rond alles goed af

Ben jij iemand die het niet fijn vindt om onafgeronde taken te hebben? Zorg dan dat je alles hebt gedaan en besproken wat er nog ligt, zodat je met een rustig gevoel de zomer in kan stappen.

3) Deel de plannen met elkaar

Vraag ook bij de mensen om je heen naar hun zomerplannen. Ze zullen het leuk vinden om het met je te delen en door erover te praten kom je nog meer in de zomerstemming.

4) Zoek een leuke zomerbaan

Weet je nog niet zo goed hoe je de zomer in gaat vullen? Ga dan op zoek naar een leuke zomerbaan. Je verdient er extra geld mee, ontmoet nieuwe mensen en beleeft nieuwe dingen.

5) Vraag rond voor tips of ideeën 

Heb je (naast een eventuele vakantie) nog tijd over in de zomer? Vraag maar rond voor tips of ideeën. Festivals, musea, stranden, trips of andere activiteiten, misschien kom je op een idee waar je zelf nog helemaal niet aan had gedacht?

6) Oriënteer je vast op het nieuwe jaar

Probeer je vast een beetje op het nieuwe schooljaar te gaan richten. Wat gaat er veranderen en wat blijft hetzelfde? Kijk maar vast naar waar je je op kan gaan verheugen.  

7) Ga iets leuks kopen voor op school

Koop iets voor jezelf om te gebruiken op school, waardoor je weer zin krijgt om terug te gaan. Een nieuwe agenda, pen of etui, gympen of truitje – iets wat je met plezier gaat gebruiken.

8) Bedenk hoe dingen anders/beter kunnen

Naast de dingen die goed gingen waren er misschien ook struikelblokken. Waar liep te tegenaan en wat vond je lastig? Welk gevoel had je erbij en hoe ging je daarmee om? Hoe zou je het de volgende keer anders kunnen doen?

9) Stel je open voor nieuwe dingen

Probeer je in het nieuwe schooljaar zoveel mogelijk open te stellen voor nieuwe mensen en situaties. Zo kunnen er altijd leuke onverwachte dingen op je pad komen.

10) Ga lekker lachen en gek doen

In de zomer draait het toch vooral om een ding: GENIETEN! De vakantie is er om lekker te doen wat je wil en lol te hebben met iedereen. Heel veel plezier!!