De 10 van 10: Huiswerk maken

HuiswerkSoms is het leuk en soms juist niet maar het is en blijft een belangrijk onderdeel van school: huiswerk maken.  Omdat je huiswerk het verlengde is van school is het belangrijk om er op een goede manier mee om te (leren) gaan. Hoe hou je overzicht en wat kan je helpen om er niet langer dan nodig mee bezig te zijn? Hoe hou je naast het werk ook genoeg tijd over voor de leuke dingen? Hier zijn wat tips die je kunnen helpen je bij het maken van je huiswerk.

1) Regelmaat

Om energie te sparen is het goed om regelmaat op te bouwen het bij het maken van je huiswerk . Door herhaling van deze regelmaat bouw je een routine op en hoef je geen energie meer te steken in de dagplanning.

2) Werkplek zonder afleiding

Voor een optimale concentratie helpt een rustige en stille werkplek zonder onnodige afleiding. Ook je telefoon en/of iPad kunnen je sneller afleiden. Je kan er dan ook voor kiezen om deze ergens anders te laten liggen als je je huiswerk aan het maken bent.

3) Positief denken

Het werkt niet motiverend om alleen te denken hoe rot bepaalde vakken zijn en hoe vervelend het huiswerk is. Door het positief te bekijken en te werken vanuit de dingen die je snapt begin je met een positiever gevoel aan je huiswerk.

4) Markeren met kleuren

Door proefwerken in je agenda met een kleurtje te markeren vallen ze goed op en kan je meteen zien welk huiswerk de meeste prioriteit heeft. Markeren met kleuren geeft je een duidelijk overzicht wat maakt dat je de toetsen niet over het hoofd ziet. En de verschillende kleuren maken je agenda ook nog eens extra vrolijk.

5) Samenvattingen en schema’s

Het maken van je eigen samenvattingen en schema’s zorgt ervoor dat je de stof eerst intensief moet doornemen om er ook echt een goede samenvatting van te maken. Daarna zal blijken: hoe beter de samenvatting, hoe makkelijker je naderhand alles snel en overzichtelijk nog een keer kan bekijken.

6) Computers

Voor sommige vakken is het gebruik van computers niet alleen handig, maar ook gewoon nodig. Voor de ondersteuning bestaan er inhoudelijke programma’s maar er zijn ook programma’s die juist helpen met jouw manier van werken. En het huiswerk afsluiten met een leuk computerspel geeft een leuk vooruitzicht!

7) Controleren

Het goed controleren maakt dat je niks over het hoofd ziet en dat je zeker weet dat je hebt gedaan wat je moest doen. Je wil toch niet de volgende dag overvallen worden met een ‘verrassing’ van een toets waar je niet op had gerekend?

8) Herhalen en overhoren

Door herhaling ga je dingen beter onthouden. Jezelf daarna laten overhoren is goed omdat je dan de volgorde en vraagstelling niet meer zelf bepaalt. Als je het begrijpt, herhaalt en overhoort kán het niet mis gaan bij de toets.

9) Een raam openen

Een open raam in de ruimte waarin je werkt geeft frisse lucht en vergroot je concentratie – het houdt je alert. Frisse lucht in de kamer geeft ook een fris gevoel in je hoofd.

10) Samenwerken

Samen het huiswerk doen is altijd leuker dan alleen. Niet alleen kan je elkaar goed motiveren maar je kan elkaar ook aanvullen en ondersteunen. Let er alleen wel op dat de gezelligheid van het samenwerken niet ten koste gaat van de concentratie.