Leven in een filmset

bankjeHet leuke aan Amsterdam is dat je door de stad kan lopen en je je opeens kan bevinden op een filmlocatie. Op sommige plekken weet je dat er ooit iets opgenomen is en soms zijn ze ter plekke ergens druk bezig met camera’s en acteurs. Soms loop je overwacht langs toeristen die druk bezig zijn met hun fototoestel waarvan je, na het opvangen van een deel van hun gesprek, begrijpt dat het gaat om het vastleggen van hun favoriete filmlocatie.

Sinds de film ‘The Fault in Our Stars’ in de bioscoop draait bevindt de nieuwste bekende filmlocatie zich aan de Leidsegracht in Amsterdam. De film gaat over twee tieners die elkaar leren kennen bij een praatgroep voor kankerpatiënten. Ze reizen samen af naar Amsterdam waar ze op een bankje aan de Leidsegracht een gesprek hebben. Dat bankje is op dit moment een gewilde plek voor (tiener)fans om een foto te maken als bewijsmateriaal dat ook zij op het bankje gezeten hebben.

Het is leuk om te zien hoe de entertainmentwaarde van een normaal gesproken doodgewone plek snel kan stijgen als het een rol heeft gespeeld in een film. Zelf ga ik er ook graag in mee en ben tijdens een bezoek aan New York op zoek gegaan naar de filmlocatie van mijn favoriete serie ‘Friends’. Het bezoek aan zo’n plek heeft iets betoverends; hier hebben de verhalen plaats gevonden, zijn de karakters tot leven gekomen en heb ik me mee laten meenemen naar een denkbeeldige wereld. En dan te bedenken dat het pand waarmee ik graag op de foto wilde niet eens echt zelf gebruikt is. De serie werd opgenomen in studio’s aan de andere kant van het land…

Het bankje in ‘The Fault in Our Stars’ heeft nog een eigen twist in het verhaal gekregen. Vlak voordat de film uitkwam bleek het ineens spoorloos verdwenen te zijn. De gemeente is de fans snel tegemoet gekomen want net voor de Nederlandse première is er een nieuw bankje geplaatst. Het is dan wel niet het originele exemplaar uit de film maar dat doet niets af aan de Hollywood-magie die het bankje met zich meebrengt!