De 10 van 10: Slapen

SlapenHet is even wennen. Je kon zo lekker uitslapen maar nu de zomervakantie voorbij is gaat de wekker weer vroeg af. En hoe kan je dan zo snel mogelijk wennen aan het school-slaap-ritme?

Slaap is belangrijk. Het is de periode waarbij je lichaam tot rust komt. Er zijn positieve verbanden gevonden tussen slaap en het geheugen¹. Dit maakt dat slaap een belangrijke rol speelt als het gaat om effectief leren².

Een goede nachtrust werkt dus positief op zowel je leerprestaties, je uiterlijk (want ja, het helpt toch tegen die wallen …) en je humeur. Reden genoeg dus om deze tips te delen en je slaapritme te verbeteren. Welterusten!

1) Beweging overdag

Door overdag voldoende te bewegen kan je ’s avonds makkelijker slapen. Ook het zien van voldoende daglicht werkt positief op je slaapgedrag. Dus naar buiten gaan en bewegen helpt je om ’s avonds sneller in slaap te komen.

2) Vaste routine

Het ontwikkelen van een vaste routine voordat je gaat slapen voorkomt dat je hectisch je bed in stapt. Het geeft je hoofd rust omdat het voorkomt dat je nog over veel dingen moet nadenken voordat je gaat slapen. Lees meer

In de media

Het is vrijdagmiddag. Ik ben de week aan het afronden en dan gaat de telefoon. Het is de media; RTL 4. Ze willen in een televisieprogramma graag aandacht besteden aan het, nog redelijk nieuwe, concept ‘jongerencoaching’ en zoeken deskundigen hiervoor. Of ik bereid ben mee te werken aan een item?

Ik twijfel. Mijn enthousiasme zegt ‘Ja!’ maar mijn terughoudendheid wacht liever even af. Ik besluit er een nachtje over te slapen. Hoe meer het idee gaat landen, hoe meer ik overtuigd raak van het feit dat ik mijn enthousiasme over jongerencoaching juist graag wil overbrengen. Ik stem toe en besluit mee te werken aan mijn ‘two minutes of fame’…

Na een uitgebreide voorbereiding (wat ga ik zeggen, hoe ziet het eruit en wat trek in aan?) was het tijd voor de opname. Gelukkig – ik mocht samenwerken met leuke enthousiaste mensen. Door de juiste voorbereiding, de nodige improvisatie en vooral heel veel plezier hebben we een media item over jongerencoaching gemaakt.

En het resultaat? Kijk op zaterdag 29 augustus 2015 om 13.25 uur op RTL 4 naar het programma Lifestyle Xperience Plus en dan mag je het helemaal zelf beoordelen!

Kernkwadranten

Sinterklaasgedicht aan pubers

 

Lieve Pubers,

Ik struin over daken en loop door de straten,

Ik vind ze zo leuk steeds, die puber-fanaten!

Ik geef ze een ‘like’ of soms liever een #,

Of een Instagram foto van mezelf op een top plek.

Lees meer

De 10 van 10: Verbeteren van de concentratie

“Hoe kan de concentratie van mijn zoon/dochter verbeterd worden?”

Dit is een vraag die bij veel ouders speelt als het gaat om de schoolprestaties van hun kind(eren). Serieuze concentratie op schoolwerk vraagt vaak inzet en motivatie. De focus ligt op de persoonlijke vaardigheden en omgevingsfactoren die nodig zijn om tot een goed resultaat te komen. Het verschilt per persoon onder welke omstandigheden hij/zij het best kan concentreren. Dit is essentieel om tot een zo optimaal mogelijke leersituatie te komen.

Naast de persoonlijke verschillen zijn er ook algemene factoren die een rol spelen bij concentratie.

1) Opgeruimde werkplek 

Het hebben van een opgeruimde werkplek maakt dat er zo min mogelijk externe afleiding is. Zowel mensen als spullen kunnen afleiden dus voor een goede concentratie helpt het om deze beide tot een minimum te beperken.

Lees meer

De 10 van 10: Huiswerk maken

HuiswerkSoms is het leuk en soms juist niet maar het is en blijft een belangrijk onderdeel van school: huiswerk maken.  Omdat je huiswerk het verlengde is van school is het belangrijk om er op een goede manier mee om te (leren) gaan. Hoe hou je overzicht en wat kan je helpen om er niet langer dan nodig mee bezig te zijn? Hoe hou je naast het werk ook genoeg tijd over voor de leuke dingen? Hier zijn wat tips die je kunnen helpen je bij het maken van je huiswerk.

1) Regelmaat

Om energie te sparen is het goed om regelmaat op te bouwen het bij het maken van je huiswerk . Door herhaling van deze regelmaat bouw je een routine op en hoef je geen energie meer te steken in de dagplanning. Lees meer